Foto: Peter Magnusson SVT

Här pågår råttjakten: ”100-tals råttor har gjort egna motorvägar”

Publicerad

När Växjö förändras med många husbyggen och mer matförsäljning i centrum sprider sig råttorna till nya områden. I klippet ovan följer SVT med på råttjakt.

Anticimex som är en av de stora råttsanerarna har till och med september i år gjort 1 670 så kallat traditionella råttsaneringar i Kronoberg och Kalmar län.

Det visar inte på någon tydlig ökning, men råttproblemen dyker nu för tiden upp i nya områden.  

Växjö

– Får några år sedan var det kunder som inte skötte sig som fick problem med råttor. Nu kan problemen dyka upp lite varstans, säger Glenn Gustavsson som är skadedjursbekämpare.

Råttorna rör på sig

Råttor behöver tre saker för att trivas: skydd, mat och vatten. När Växjö byggs ut och centrumkärnan förändras med färre butiker och mer matförsäljning får råttorna anledningar att röra på sig. 

– Slarvig sophantering och matrester som lämnas kvar på stan sprids ut av fåglar. Då får råttorna upp lukten för föda och flyttar närmare in till centrum, säger Glenn Gustavsson.

Viktigt med samarbete

För att bekämpa råttproblem är det viktigt att inkludera flera parter menar sanerarna, så som fastighetsägare, näringsidkare och privatpersoner.

– Det hjälper inte om vi sanerar om inte fastighetsägaren täpper igen hålen. Inte heller om inte födan plockas bort. Alla instanser måste samarbeta om vi ska få bukt med råttproblemet, säger Glenn Gustavsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet