Här påverkar gängens kriminalitet mest

Uppdaterad
Publicerad

Både Alvesta, Växjö och Kalmar har områden där det enligt en ny rapport från Rikskriminalpolisen finns kriminella nätverk som påverkar lokalsamhället. I rapporten har de mest utsatta områdena i landet kartlagts.

Enligt Rikskriminalpolisens rapport (PDF) är områden som redan brottas med utanförskap och strukturella problem de mest utsatta. Några av dessa finns i Växjö, Kalmar och Alvesta.

I Alvesta handlar det om Rönnemyrsområdet medan det i Växjö är Araby som är omnämnt i rapporten. Berga-Norrliden är det område som nämns i Kalmar län.

Påverkar tryggheten

Utvecklingen i områdena har gjort det svårt för polisen att lösa brott. Kriminaliteten påverkar den lokala befolkningens känsla av trygghet.  

– Lokala näringsidkare utsätts för påtryckningar och det förekommer skjutningar på öppen gata. Hot och våld används för att få vittnen att dra tillbaka vittnesmål och påverka allmänhetens vilja att samverka med polisen, säger Lars Öjelind, biträdande chef på Rikskriminalpolisens underrättelsesektion.

Polisnärvaro saknas

Nu ska underrättelsesektionen utreda hur polisarbetet ska förbättras och vilka insatser som krävs. Efter studiebesök på lokala polismyndigheter i landet har ett antal arbetsområden tagits fram som särskilt viktiga.

Ett problem är till exempel att det saknas kontinuerlig polisnärvaro. Polisen behöver också arbeta mer med att samarbeta med olika samhällsaktörer.

Underrättelsesektionens arbete kommer att presenteras tidigast om ett år. ​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.