Foto: Clary Kroon/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här skalas gräset bort på arenan

Uppdaterad
Publicerad

Nu tas naturgräset på Myresjöhus arena i Växjö bort, för att ersättas av hybridgräs.

Direkt efter söndagens match i superettan mellan Öster och Eskilstuna började arbetet att hyvla bort konstgräset på Myresjöhus arena. Arbetet beräknas vara klart på fredag. 

Den nya hybridgräsplanen är en investering på omkring fyra miljoner kronor och huvudsyftet är att kunna använda planen mer i framtiden. 

– Det kommer att bli färre fotbollsplaner på arenastaden och det gör att vi kommer behöva mer tid inne på arenan. Hybridgräset kommer att klara en större belastning än naturgräset gjort, säger Ron Wähämäki som är arenaansvarig på Myresjöhus arena.

Andra hybridplanen i Småland

Det blir den sjunde hybridgräsplanen i landet och den andra i Småland. Lagavallen i Ljungby var först ut i Sverige att anlägga en fotbollsplan av hybridgräs.

– Hybridgräs är klassad som en naturgräsmatta och känns som en naturgräsmatta, men den är armerad med konstgräs. Jag tror att i framtiden så kommer de flesta arenorna vara hybrid, säger Ron Wähämäki.

Chans att köpa en bit gräs

För supportrar som ville ha ett minne fanns det möjlighet att köpa en bit av naturgräsplanen och enligt Ron Wähämäki var erbjudandet mest en kul grej.

– Österfans kan peka och visa grannarna att det där gräset är från Myresjöhus arena. Det var fem till sex personer som kom och hämtade några meter.

– Har du tagit något gräs? 

– Nej, det gjorde jag inte. Jag har haft så mycket bekymmer med det här gräset så jag vill slippa det. 

På fredag ska gräset vara sått i hybridmattan och sedan har det på sig till den 4 augusti att växa upp. Då ska Öster spela sin första match på hybridgräs.

Hybridgräs är en kombination av konstgräs och naturgräs, men sköts på samma sätt som en vanlig naturgräsplan.

Konstgräsplattan, som består av ett rutnätsmönster som sys ihop, läggs ovanpå en naturlig växtbädd med organiskt material.

Därefter sår man vanligt naturgräs ovanpå konstgräset och de två olika gräsen växer ihop.

På så sätt blir naturgräsmattan mer hållfast, eftersom rötterna skyddas under plattan, och man undviker att stora gropar slås upp i planen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer