Här skannas Ölands forntid av

Uppdaterad
Publicerad

Det ser mest ut som en gräsklippare som kör runt i en kohage. Men skenet bedrar.

I själva verket innehåller den vita lådan längst fram på traktorn avancerad elektronik som med hjälp av radar och gps läser av vad som finns under markytan. Som ett slags ekolod, fast på land. Det är arkeologen Kristian Gustavsson som sitter bakom ratten, med uppdraget att kartlägga Ölands borgar. Just för dagen är det Vedby borg utanför Löttorp på norra Öland som undersöks.

Trots att i princip ingenting av borgen finns att se ovan mark, så kan arkeologerna med hjälp av denna så kallade georadar undersöka borgens planlösning, utan att riskera att förstöra något. Och än så länge vet man väldigt lite om exempelvis Vedby borg.

Mycket är okänt

– Det finns uppgifter om fynd här och var. Det finns också historiska källor som berättar om att man sett husgrunder. Men mer än så vet man inte, säger Andreas Viberg som forskar i arkeologi vid Stockholms universitet.

Förutom Vedby borg ska även Gråborg, Löts borg och Bårby borg kartläggas. Eftersom borgarna har, med Andreas Viberg ord ”varit föremål för ganska omfattande jordbruksaktiviteter” sedan åtminstone 1600-talet, så är detta första gången på länge som någon får en bild av hur de egentligen såg ut. Och när projektet är klart om tre år hoppas teamet veta betydligt mer om hur borgarna på Öland användes och vilka människor som bodde där, för över tusen år sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.