Foto: Clary Croon/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här skapas Nordens centrum för drönartester

Publicerad

I Västervik skapas ett nytt testområde för drönare. Målet är att det ska bli Nordens centrum för utveckling av drönare inom några år.

Urban Wahlberg är operativ chef och flygsäkerhetsansvarig i det fyraåriga projektet Drone Center Sweden. Efter att han gått i pension från flygvapnet som pilot, så började han fundera mycket över säkerheten vid drönarflygning.

Det finns stora risker när en drönare befinner sig i samma luftrum som ett flygplan och en olycka skulle kunna innebära en katastrof. Därför vill Urban Wahlberg vara med och utveckla ett igenkänningssystem, så att flygledare ska kunna se var drönare befinner sig, precis som de kan med vanliga flygplan. Dessutom såg han att det fanns ett behov av en plats där tester skulle kunna göras på ett säkert sätt.

– Jag började titta på mina gamla flygkartor och insåg att det bara fanns ett par platser i södra Sverige som det skulle kunna gå att genomföra på, eftersom det är väldigt mycket kontrollerat luftrum överallt, berättar han.  

Västerviksområdet passar

Området kring Västervik lämpar sig också extra bra eftersom det innehåller all slags terräng som finns i landet förutom fjällterräng. 

– Det gör att vi kan testa många olika applikationer i området som till exempel utvecklas för skogsbruk, lantbruk, miljöteknik, räddningstjänst och sjöräddning.

Projektet bedrivs med stöd av Vinnova, som är Sveriges innovationsmyndighet. De har satsat närmare åtta miljoner. Sedan finns ett antal samarbetsparters; bland annat Västerviks kommun. Hela projektet omsätter 20 miljoner på fyra år. När projektet är slut om fyra år är tanken att det ska gå över i kommersiell verksamhet och skapa jobb till Västervik.

– Det ska inte bara vara ett projekt utan det ska leva vidare. Förhoppningsvis så ska det bli Nordens centrum för utveckling av drönare, säger Urban Wahlberg.

Foto: SVT

  

Vinnova

Visa

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet som ligger under Näringsdepartementet. Den har som uppgift är att bidra till hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation. Det gör de främst genom att ge bidrag till innovationsprojekt och forskning som behövs för att utveckla nya lösningar och idéer. 

Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor för att främja innovation. 

Källa: Vinnova

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer