Luna Samra och Isaac Sekitoleko har haft sitt skrivande som sommarjobb. Foto: Ami Andersson / Kajsa Oscarson

Här sommarjobbar unga som författare

Uppdaterad
Publicerad

Åtta ungdomar med författardrömmar från Emmaboda och Mörbylånga kommun landade ett passande sommarjobb. De har under tre veckors tid fått betalt för att skriva.

Poesi, journalistik och gestaltning. Det är några av ingredienserna i pilotprojektet Skrivsommar. Ett par gymnasieungdomar har genom kommunen fått feriepraktik, alltså ett sommarjobb, som författare.

– Syftet är att ge ungdomar chansen att prova på skrivaryrket, säger Jan Dzedins.

Emmaboda

Ansvarsfullt arbete

Sommarjobbet som skribent ställer krav på ungdomarna att sköta sina arbetsuppgifter, även om det kan kännas som skola.

– Vi pratar om arbetstid och arbetsmiljö. Det är första gången vi jobbar med ungdomarna på det här sättet, säger regionförfattaren och arrangören Ami Andersson.

En bok ska publiceras

På fredag avslutas projektet med konsert och högläsning på Emmaboda torg. Men det stora finalen väntar till vintern, då deltagarnas texter ska publiceras i en bok.

– De medverkande har gjort det här på stort allvar. De har tagit hand om sina texter, så det ska bli roligt att ta skrivandet i mål, säger Ami Anderrson.

– Jag känner att jag återupptäckt mitt eget skrivande med det här jobbet, säger deltagaren Isaac Sekitoleko.

Projekt landet runt

Ungdomarna har fått betalt för fyra timmars feriearbete per dag, precis som andra kommunala sommarjobb.

Liknande litteratursatsningar har gjort i bland annat Blekinge och Dalarna. Projektet finansieras med hjälp av Kulturrådet och Litteraturnod Vimmerby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet