Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan, Kerstin Engberg, hitta ett mystiskt föremål som sköljts upp på sandreveln. – Jag tror att det är en kanonkula, säger hon. Foto: William Frykfledt/SVT

Världsarvet på Öland som få känner till – nya skatter hittas varje år

Uppdaterad
Publicerad

Det är drygt åtta kilometer att vandra om man ska gå hela vägen. Längs med sandrevlen på den östra sidan av Ölands södra udde anordnas nu guidade turer. Konceptet tycks ha blivit en succé.

– Det är hur många som helst som är intresserade av att följa med på vandringen, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun.

Se i klippet ovan när SVT hänger med ett glatt gäng på vandring

Guidningen var tänk att bli av redan i december förra året. Men på grund av dåligt väder fick det vänta. Under torsdagen gick den andra vandringen att genomföra.

– Vi hade en förra lördagen också som var fullbokad, men då blåste det 17 meter per sekund så då kom bara ett fåtal, säger Emma Rydnér, världssamordnare på Mörbylånga kommun.

Guideningen anordnas av kommunen i samarbete med Naturum Ottenby.

– Jag tror att många aldrig har hört talas om att sandreveln ens finns, säger Ida Hansson, föreståndare på Naturum Ottenby.

Tidigare under vatten

Platsen är unik. För bara 50 år sedan låg sandreveln under vatten. Området är vanligtvis fredat från människans fotavtryck, men under vinterhalvåret är det tillåtet att vandra längs med den vita sanden.

– Den här sandreveln har säkert varit undervattensrev en gång i tiden och den har varit delaktig ganska många fartygshaverier på 1800-talet. Efter varje höst och vinterstorm kommer det upp nya föremål, säger guiden Göran Andersson.

Stormar sköljer iland gammalt bråte

Bland annat har man hitta kol från ett fartyg som havererat på platsen när sandreveln låg under vatten. Göran Andersson berättar också om skräp av den modernare sorten, som sköljts iland från lastfartyg i Östersjön.

– Det är lite mindre nuförtiden, mest glasflaskor. Vi har hittat spritflaskor från öststaterna, det är ganska vanligt, säger han.

Nästa vandring anordnas den 13 december senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.