Tre personer står framför ett förråd fyllt med insamlade kläder och saker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet var Ljungby kommun tvingas förvara textilier som skulle sorterats, men som nu troligtvis kommer brännas upp. Foto: Clary Kroon/SVT

Här staplas kläderna på hög i Ljungby – kan brännas istället för att återbrukas

Publicerad

Högar med kläder växer på återvinningsstationen i Ljungby efter att den nya textillagen trätt i kraft.

I väntan på sortering kan fukt och skadedjur förstöra kläderna – och då går säckarna till förbränning istället för till återbruk.

Sedan årsskiftet är det förbjudet att slänga kläder och textil i soporna.

Den nya textillagen har lett till en flaskhals – svenskarna är till synes måna om att sortera sina kläder för vidare återbruk.

Det händer med textilavfallet – efter nya lagen

I Ljungby har kommunen tvingats öppna upp ett extra förråd för att få plats med alla klädsäckar, och det ser likadant ut på andra platser.

Södra Smålands avfall och miljö, SSAM, har bett sina kunder att spara sitt textilavfall hemma, något som SVT Småland rapporterat om tidigare. Något som även Ljungby kommun vädjar om.

– Vänta med att lämna in kläderna, för just nu är hela återvinningskedjan övermättad, säger Carina Axelsson, va- och renhållningschef i Ljungby kommun.

Kläder kan brännas upp

Det är biståndsorganisationer som har i uppdrag att hämta upp textilavfallet. Men eftersom de inte hinner med den ökade mängden resulterar det i att klädsäckarna stannar länge på mellanlagringen – alltså på återvinningsstationerna.

Ju längre tid textilierna stannar där, desto större är risken att de skickas till förbränning.

– Ser vi att det blir fuktigt och börjar lukta, eller att det börjar gå möss och råttor i högarna får vi se till att tömma förrådet, säger Carina Axelsson.

Se i klippet ovan hur kläderna staplas på hög ute på Bredemads återvinningscentral i Ljungby.

Beslut om producentansvar i EU

I höst väntas EU-parlamentet ta beslut om ett producentansvar som innebär att de som sätter kläder på marknaden också ska ta hand om skräpet – det som inte går att sälja. Men en sådan lag lär inte vara på plats förrän 2028.

Heléne Fritzon (S) är EU-parlamentariker. Hon har varit med och tagit fram förslaget till den nya lagen om producentansvar.

– Jag är väldigt orolig för att man under den här tiden bara kommer att bränna alla textilier eller, som man gör redan i dag, skicka den till andra länder, säger Heléne Fritzon i en tidigare intervju med SVT.

Lagen om insamling av textilier

Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter. Kommunerna har ansvar att samla in och sortera ut textilavfall.

Textilavfall som ska samlas in är avfall som består av:

• Kläder av textil

• Hemtextil

• Inredningstextil

• Väskor av textil

• Accessoarer av textil

Syftet med det nya insamlingskravet är ett led i att främja en mer cirkulär hantering av textilavfallet, det vill säga samla in, sortera och tillgängliggöra materialet på marknaden för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det händer med textilavfallet – efter nya lagen

Mer i ämnet