Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Curtis Hylton från England är en av fyra internationella konstnärer som nu är på plats i Oskarshamn. I klippet berättar han om hur det känns. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Här startar Oskarshamns street art – sex konstverk växer fram

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startade OSA, Oskarshamns street art 2022 där husväggar, elskåp och containrar ska bli konstobjekt under sommaren.

Festivalen startar med att konstnärer ska få omvandla sex husfasader. Tre av väggarna ligger i centrala Oskarshamn och övriga tre i Kristineberg, Kristdala och Figeholm.

– Det ska bli spännande att se det växa fram, för det kommer onekligen att göra intryck, säger Peter Ekberg, kulturstrateg på Oskarshamns kommun som är ansvarig för projektet.

Konstnärer i världsklass 

Kommunen har anlitat fyra konstnärer i världsklass till de sex väggmålningarna: Curtis Hylton från England, Artez från Serbien och konstnärsduon TelmoMiel från Nederländerna.

I klippet kan du se när Curtis Hylton påbörjar sitt konstverk.

De första fasadmålningarna beräknas vara klara om drygt en vecka och under tiden kan man följa konstnärernas arbete på plats.

Senare i sommar ska bland annat 25 elskåp och containrar i hamnen berikas av lokala konstnärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.