Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när mamma Nina och dottern Inez tar rallylicens på en enda dag. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Här tar mor och dotter rallylicens – på en dag

Uppdaterad
Publicerad

Runt 90 deltagare slöt upp till en endagarsutbildning till förare och kartläsare i rally som ägde rum utanför Växjö i helgen. Bland annat Nina Bjurenstedt som tillsammans med sin dotter Inez var på plats för att ta licens.

Det var rallyklubbarna i Sydöstra Sverige som i ett gemensamt samarbete genomförde den unika utbildningsdagen som ägde rum på Uråsa flygfält.

Unik dag

Någon liknande utbildning för att ta licens i rally på en dag har inte skett i södra Sverige berättar Andreas Sigfridsson från Wäxjö MS som var en av ledarna för utbildningen under dagen.

I vanliga fall tar det ett par dagar att få sin licens, men under den här utbildningsdagen fick man plats med alla moment som krävs för att få en licens.

– Vi hade en kurs till att välja på men då blev man inte komplett på en dag så då tänkte vi att det var bättre att köra lite längre, säger Nina Bjurenstedt som tillsammans med sin 17-åriga dotter åkt från Habo i Jönköpings län.

I klippet får du ett smakprov på utbildningen tillsammans med Nina och Inez.

Flera olika moment

Under dagen fick de cirka 90 deltagarna bland annat lära sig hur de ska hantera en olyckssituation och att köra efter en så kallad roadbook, kartläsare.

– Vi får försöka spinna vidare på detta så att vi får in lite nytt folk, nu när det blev så bra respons på detta, säger Andreas Sigfridsson.

Rallyklubbarna som tillsammans låg bakom arrangemanget var Asarums Ms, Olofströms MK, Karlskrona AK, Ryds MK, Gullabo RC, Nybro AC, Mönsterås MK och Wäxjö MS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.