Lodjuret tittade sig noga för innan det gick över gatan Foto: Louise Harrysson

Här traskar lodjursungen lugnt i centrala Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen fick flera Kalmarbor uppleva något mycket ovanligt. Ett nära möte med ett lodjur. Bedömningen är att det är en vilsen unge som tappat bort sin mamma.

Flera personer har vittnat om mötet med lodjuret i Kalmar på torsdagen. En av dem är Louise Harrysson som lyckades fånga det orädda djuret på bild.

– Jag var på väg till träningen, så står den plötsligt där. Det kändes helt overkligt, säger Louise Harrysson till SVT.

Kalmar

Louise hann i lugn och ro plocka fram sin telefon och filmade djuret genom rutan.

– Den bara traskade själv över vägen och verkade inte särskild rädd.

Foto: Ronja Fredriksson

Är en vilsen unge

På länsstyrelsen är man ganska säkra på att det rör sig om en unge som kommit bort från sin mamma.

– Den visar ett ganska vilset beteende. Normalt sett är de ju skygga, säger Fredrik Ustrup som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Enligt Fredrik Ustrup så är det antagligen samma djur som nyligen skådades på en annan plats tre mil bort. Men även om det är ett litet och vilset djur så ska man inte agera barmhärtig samarit och ta hand om det, enligt Fredrik Ustrup.

– Jag tror inte man kommer lyckas fånga det, och även om man skulle kunna så får man inte. Vår rekommendation är att man låter det vara i fred, säger han.

Foto: Ronja Fredriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet