Vattendjupet vid valens stjärtfena uppskattas vara 60 centimeter och vid framdelen 120 centimeter. Foto: Fanny Asplund/SVT

Här undersöker SVA den strandade valen på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen fick den uppmärksammade knölvalskalven på Öland besök av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. De var där för att undersöka och ta prover på valen i forskningssyfte.

– Alla prover och data samlar man in för forskningen. Både nationellt och internationellt, säger Jasmine Stavenow, biolog på SVA:s sektion för forskning och utveckling.

För SVA är det första gången de undersöker en sådan här stor val, även om de är vana vid tumlare och mindre marina däggdjur. Jasmine Stavenow förklarar att de inte kommer genomföra en full obduktion på grund av att valen är så pass rutten. Detta gör att de under fredagen inte kommer kunna fastställa dödsorsaken.

I klippet ser du hur det såg ut på plats under SVA:s fältprovtagning.

Jasmine Stavenow förklarar att man ska ha hjälm på sig när man arbetar med stora valar. Det är en säkerhetsåtgärd i fall valen skulle explodera. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Tar prover och mått

Det SVA gör under sin fältprovtagning är att de dokumenterar valen, tar mått samt prover av bland annat späck, muskler, hud och parasiter. De räknar med att provtagningen tar minst tre timmar.

– Döda djur är nyckeln till det mesta vi vet om levande djur. Det vi samlar in i dag ligger som kunskapsunderlag för knölvalen, Jasmine Stavenow.

Valar kan ju explodera, hur pass beredda är ni på det?

– Vi vet om att risken finns. Praxis när man jobbar nära stora valar som är lite ruttna, är att man har hjälm på sig. Så det ska vi ha och så ska vi också skära på rätt ställe, inte i magen till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.