Föreläsaren och författaren Jessica Stigsdotter Axberg har föreläst om NPF i 15 år och hon ser att det fortfarande finns ett stort behov av att sprida kunskap inte minst på arbetsplatser.
– Det finns ett jättebehov. Jag skulle vilja att alla inom ledning känner till mer om NPF, för när man gör det kan man få fungerande grupper, säger hon.
Diagnoserna blir fler
Uppåt en miljon svenskar har någon form av NPF-diagnos och antalet fortsätter att öka. Enligt Socialstyrelsens prognos kommer omkring 15 procent av pojkarna och 11 procent av flickorna att ha en adhd-diagnos i framtiden.
Omkring 120 personer har fått gå utbildningen på Växjö kommun.
– Vi vill stärka cheferna i de här frågorna, så att de kan bli bättre ledare. Det handlar bland annat om att förstå vikten av struktur, säger Åsa Lindström, chef för enheten Arbetsmiljö och kvalitet, som är ansvarig för utbildningen.
Onödiga resurser går åt
Jessica Stigsdotter Axberg ser att okunskapen ställer till det både för individen och för arbetsgivaren. Många anställda med NPF behöver anpassningar annars finns en risk att det inte fungerar.
– På arbetsplatsen kan det innebära att individen inte gör alla sina arbetsuppgifter på rätt sätt, i rätt tid, för att man inte har fått rätt anpassningar. Mycket resurser kan gå åt för att en person inte trivs och fungerar, när man bara kunde hjälpt till lite, säger hon.