Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jacob Hägg är ett av Sjöfartsverkets fartyg. Foto: SVT

Havsbottnen mäts med centimeterprecision för säkrare sjöfart

Uppdaterad
Publicerad

I ett stort projekt har Sjöfartsverket bestämt sig för att kartlägga topografin över de svenska havsbottnarna. Nu har turen kommit till Kalmarsund, där fartyget Jacob Hägg har under en tid arbetat med att kartlägga havsbottnen utanför norra Öland.

– Syftet är säkra sjövägarna, göra sjöfarten säker. Att man ska kunna ruttoptimera till exempel en fartygsväg och hitta djupt vatten där fartyget drar mindre bränsle, säger David Sten, kapten på Jacob Hägg.

Drar mindre bränsle

Anledningen till varför ett fartyg drar mindre bränsle på djupt vatten är för att ju grundare det är, desto mer ökar vattenströmning under fartygets köl. Detta leder till något som kallas sättning, där fartyget får ett ökat djupgående och på så sätt drar mer bränsle.

Lastoptimeringen handlar om att ju djupare vatten, desto mer kan ett  fartyg lasta, samtidigt som man har en säkerhetsmarginal för att undvika grundstötning.

– Man kan då lastoptimera, vet man hur djupt det är kan man lastoptimera och till ett optimalt djupgående, säger David Sten, kapten på Jacob Hägg.

Centimeterprecision

Metoden som används är en sofistikerad form av ekolod som kan mäta med cirka fem till sex centimeters felmarginal. Samtidigt registreras fartygets position via gps, vilket gör att datan över havsbottnen blir mycket precis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så går det till när havsbottnen kartläggs

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer