EU-parlamentarikern besöker Sjöfartshögskolan i Kalmar. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hedh (S) pratar diskriminering med Sjöfartshögskolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnliga studenter på Sjöfartshögskolan i Kalmar har utsatts för sexuella trakasserier. Under måndagen besöker EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) utbildningen och diskuterar problemet.

Smålandsnytt har tidigare berättat om studenternas upplevelser av trakasserier ute på fartygen. Nu när Anna Hedh (S) kommer till Sjöfartshögskolan ska hon tillsammans med studenter, lärare och ledning diskutera deras nya handlingsplanen som tagit fram för att sätta stopp för problemet.

”Måste in i utbildningen”

När Smålandsnytt pratar med henne innan mötet har hon bara hunnit ögna igenom likabehandlingsplanen som skolan tagit fram. Men hon har ändå en klar uppfattning om vad hon vill få ut av mötet.

– Arbetet med att motverka sexuella trakasserier måste in i utbildningen. Det är oerhört viktigt att lärarna är tydliga med att det här inte är okej och att planen inte bara blir fina ord på ett papper.

Enkönsdominerat yrke

Enligt Anna Hedh är det som hänt inte specifikt för Sjöfartshögskolan i Kalmar, utan att sexuella trakasserier ofta är ett problem i yrken som domineras av män.

– Min man jobbar inom ett kvinnodominerat yrke men inte känner han sig sextrakasserad. Det här är ett problem överlag och det är där vi politiker behöver ta ansvar. Jag jobbar för att vi ska få en diskrimineringslagstiftning som ska gälla i hela Europa.

Hoppas få stöd

Ted Bågefeldt, prefekt på Sjöfartshögskolan, hoppas att Anna Hedh ska kunna hjälpa dem att se problemet ur ett större perspektiv.

– Hon kanske kan hjälpa oss att undersöka hur man hanterar liknande problem i andra branscher och ute i Europa, säger Ted Bågfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexuella trakasserier till sjöss

Mer i ämnet