Årets konditor Anders Oskarsson dekorerar en tårta Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Årets konditor avslöjar sitt knep

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan vann han titeln årets konditor på Bak- och chokladmässan i Stockholm.

Jurymedlemmarna på Bak- och chokladmässan som nyligen ägde rum i Älvsjö utanför Stockholm utsåg Anders Oskarsson till årets konditor. Han och hans team fick högsta poäng. Enligt juryn är Anders hantverk ”innovativt och mästerligt”. Nu är det en vecka sedan tävlingarna och livet på konditoriet i Oskarshamn går vidare med en ständig ström av besökare.

Anders har varit intresserad av att baka sedan förskoleåldern och det intresset ledde honom till att börja studera till konditor på en utbildning i Kalmar. Men där gjorde han inga större framsteg – enligt skolans lärare.

– Min lärare sa att jag var totalt talanglös och jag skulle aldrig bli konditor.

Fick höra han var talanglös

Så i stället för att göra bakverk tyckte Anders lärare att han skulle lära sig att stycka kött. Och det gjorde Anders oerhört ledsen.

– Jag tänkte att nu är det helt omöjligt för mig att bli konditor. Men jag knöt nävarna och gick den riktigt långa vägen med olika praktikplatser, säger han.

I dag är Anders 42 år gammal och jobbar sedan länge med sitt drömyrke som konditor. Han driver eget konditori och marsipanfabrik i Oskarshamn och på frågan om hur man ska tänka för att bli en riktig konditor så låter svaret inte vänta på sig.

– Du måste vara helt galen i det du håller på med för att lyckas, säger Anders och det med ett stort leende på läpparna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.