Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Åkerman, som driver organisationen Vinternatt, är hoppfull. – Det känns som att vi hittat en lösning. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Hemlös hittades död i Västervik – nu ska kommunen sluta avtal med hjälporganisationer

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan hittades en man död på en offentlig toalett i Västervik. Nu ska kommunen sluta avtal med ett flertal organisationer för förbättra situationen för hemlösa i Västervik.

– Ibland måste man förstå hur allvarligt det är innan man agerar, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Under onsdagen mötte företrädare för Västerviks kommun och ideella organisationer varandra för att diskutera de hemlösas situation i Västervik. Det var en lättad Linda Åkerman, från organisationen Vinternatt, som SVT mötte efter mötet.

– Det känns bra, det känns som att vi har hittat en lösning, säger Linda Åkerman.

Träffades dagen innan dödsfallet

Hon träffar hemlösa varje dag genom sin organisation Vinternatt, som erbjuder aktiviteter, kläder och husrum till behövande. Linda Åkerman träffade mannen i 60-årsåldern dagen innan han hittades död inne på den iskalla toaletten, och berättar att händelsen påverkat henne mycket.

– Det är förfärligt. Jag är jätteledsen och jag tror att alla är berörda av det som hänt, säger Linda Åkerman.

”Är jätteledsen”

Även Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att händelsen berört om honom.

– Ibland måste man förstå hur allvarligt det är innan man agerar. Jag är jätteledsen att vi inte gjort någonting tidigare.

Kommunen planerar att sluta ett avtal med flera organisationer i kommunen. Exakt vad avtalet kommer innehålla vill ingen av parterna uttala sig om ännu, men enligt Harald Hjalmarsson vill kommunen se en bättre dialog mellan organisationerna och kommunen. Han säger också att Pingstkyrkan genom LP-verksamheten kommer ansvara för en del av lösningen.

Hur situationen för kommunens hemlösa ska förbättras väntas presenteras inom några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.