Jukka Tuominen är en av alla hemlösa som ofta tillbringar natten under bar himmel. Foto: Douglas Schwab

Hemlösa Jukka: ”Det borde finnas ett härbärge i Växjö”

Uppdaterad
Publicerad

Varken i Kalmar– eller Kronobergs län finns det något härbärge där man som bostadslös kan få tak över huvudet för natten, utan att behöva prövas individuellt av socialtjänsten vid varje enskilt tillfälle. De flesta – från socialtjänsten till frivilligorganisationer som Diakonicentrum i Växjö och Stadsmissionen i Kalmar – är rörande överens om att ett härbärge behövs.

Jukka Tuominen är en av de akut bostadslösa i Växjö kommun som SVT Nyheter Småland har pratat med. Han anser att Växjö kommun är i stort behov av ett härbärge.

– Det borde verkligen finnas ett härbärge eller lågtröskelboende där människor kan få komma in när de är lite påverkade och få lägga sig och sova. Det finns i andra städer i Sverige och Växjö är så pass stort så det borde finnas här också, säger Jukka Tuominen.

Han tillhör gruppen hemlösa som lever med ett missbruk. Vill man då ha ett tak över huvudet för natten måste man genomgå en individuell prövning hos en socialsekreterare vid varje enskilt tillfälle. En procedur som många hemlösa inte orkar eller kan hålla uppe på grund av sitt missbruk eller psykiska ohälsa, enligt Jukka Tuominen och personal på Svenska kyrkans Diakonicentrum i Växjö.

Då slutar det ofta med att hemlösa istället sover i trapphus, tält eller under bar himmel.

Missbruket blir ett sätt att hantera hemlösheten

Är drickandet ett sätt att hantera boendesituationen?

– Det är faktiskt enklare att leva ute då. Då hanterar du vardagen, människor och stolpskott. Du hanterar allting mycket mycket bättre, säger Jukka Tuominen.

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för Arbete och välfärd på Växjö kommun, säger att det inte är kommunens ansvar att stå för långsiktiga bostadslösningar.

– Vi ska inte ha det på det sättet. Ytterst har man ett eget ansvar, men om man är i akut nöd då får man också den hjälpen ifall man har rätt till den hjälpen exempelvis ett akut och tillfälligt boende, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.