Hemtjänstpersonal bad brukare klä av sig naken

Uppdaterad
Publicerad

För lite mer än två månader sedan ska en anställd på ett hemtjänstföretag i Vimmerby bett en brukare att klä av sig naken. Enligt Ivo-anmälan inträffade händelsen någon gång under månadsskiftet april och maj i år.

Händelsen ska ha inträffat i samband med att personalen skulle hjälpa brukaren att sätta på ett medicinplåster. Vimmerby kommun har lex Sarah-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I anslutning till den aktuella händelsen har ytterligare två lex Sarah-anmälningar skrivits om samma medarbetare i hemtjänsten. Rapporterna avser sexuella övergrepp samt förargelseväckande beteende, enligt ett dokument som Vimmerby kommun skickat till Ivo.

Medarbetaren avstängd

En polisutredning har inletts angående medarbetarens agerande.

Medarbetaren är avstängd från sitt arbete fram till mitten av augusti. Kommunen inväntar för tillfället utfallet av polisutredningen innan man vidtar ytterligare eventuella åtgärder mot medarbetaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.