Hör Ida Appelqvist om hur flytten av förskolan kommer påverka henne och hennes barn. Foto: Fanny Asplund/SVT

Hennes barns förskola läggs ner: ”Jag blev skitförbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Nybro kommuns nya nedskärningar inom förskola och skola innebär att Naturförskolan i Svartbäcksmåla läggs ner. Något som väckt reaktioner hos föräldrarna.

– Jag blev skitförbannad rent ut sagt, väldigt orolig och ledsen. Det är de känslorna vi går med allihop, vi föräldrar, säger Ida Appelqvist.

Nybrobon Ida Appelqvist har båda sina barn på Naturförskolan. Sonen som börjar förskoleklass till hösten kommer inte hinna påverkas, men hon oroar sig över sin 3,5-åriga dotter som redan bytt förskola en gång tidigare.

– För henne blir det en tredje placering med nya pedagoger, ny barngrupp och ny miljö. Det känns inte snällt, säger Ida Appelqvist.

Startat namninsamling

Hon berättar att många av föräldrarna reagerat starkt på nedläggningen och därför startat ett namninsamling för att få behålla sin förskola.

– Naturförskolan betyder jättemycket för oss. Det är fantastiska pedagoger och barngrupp, säger Ida Appelqvist.

Enligt Lars-Gunnar Hellström (C) ordförande i lärandenämnden i Nybro, väljer man att lägga ner Naturförskolan på grund av att nämnden fått ett besparingskrav.

– Naturförskolan är en liten enhet och är den absolut dyraste enheten vi har inom förskolan. Vi har valt den eftersom den sticker ut allra mest, säger han.

Men många är ju upprörda och vill ha den här typen av förskola, hur blir det för barnen?

– Det ska ju starta en privat förskola i kommunen och när vi tittat på vad de erbjuder visar det sig att de erbjuder mycket utevistelse. Fullt i paritet med Naturförskolan, säger Lars-Gunnar Hellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.