Foto: TT/Kyrkogårdsförvaltningen Ankarsrum

Hjortar vandaliserar kyrkogården i Ankarsrum

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga får gång efter annan sina gravplanteringar förstörda av rådjur och hjortar som huserar på kyrkogården i Ankarsrum.
Nu ska kyrkogårdsförvaltningen satsa en miljon kronor på ett två meter högt stängsel.

– Det har fortgått under många år, säger Fredrik Johansson, arbetsledare på kyrkogården.

En grupp om sju till tio hjortar har satt i system att äta upp de blommor som personalen på kyrkogården planterar. Något P4 Kalmar var först att rapportera om.

– Folk betalar för att det ska vara fint på graven och det är inte roligt när man kommer dit och det är upptrampat av hjortarna och rådjuren, säger Fredrik Johansson.

En miljon kronor för stängsel

Nu har kyrkogårdsförvaltningen i Södra Tjust avsatt en miljon kronor för att bygga ett två meter högt stängsel runt kyrkogården för att hålla djuren ute som en lösning på problemet.

– Personligen känns det inte bra att stängsla in kyrkogården – det kommer att bli som en fängelsegård. Och en miljon kronor kan vi använda till mycket bättre saker på kyrkogården, säger Fredrik Johansson.

Han menar att skyddsjakt hade varit en bättre lösning och förvaltningen har ansökt om det, men när man ansökte om skyddsjakt 2014 blev det avslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer