Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur Nybro Vikings ledning och supportrar upplevt stans hockeyfeber i klippet. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Hockeyfeber i Nybro inför hockeyallsvenska premiären: ”Sålt slut på i princip allt”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 14 år sedan Nybro Vikings spelade i Hockeyallsvenskan senast. Ifjol tog laget klivet upp igen och hela stan har fått hockeyfeber.

Invånarnas intresse inför den allsvenska säsongen som drar igång den 22 september visade sig inte minst förra veckan. När laget gjorde sin första träning på is var Liljas Arena så gott som full.

– I vanliga fall brukar vi ha några hundra på plats på första isträningen, i år var det nästan 2 000 som kom och tittade, säger Kim Ahlqvist, klubbchef för Nybro Vikings.

Stora förändringar i truppen

Trots den stora hockeyhajpen i stan går laget in i säsongen med ödmjuka förväntningar. Av de 14 lag som spelar Hockeyallsvenskan riskerar de två sista att åka ur serien och Nybros målsättning är tydlig.

– För oss handlar det bara om att hålla oss kvar. Vi har inga andra målsättningar än att undvika negativt kval, och att ta fyra vinster mot Kalmar HC såklart.

Under sommaren har det skett stora förändringar i truppen. Nybro Vikings sportchef Rasmus Aro har bytt ut mer än halva laget till denna säsong.

– Vi har kvar 11 spelare från ifjol och har plockat in 14 nyförvärv.

På tränarsidan har meriterade Tommy Samuelsson kommit i in, med många års tränarerfarenhet i SHL och ett SM-guld på meritlistan som huvudtränare för Färjestad BK säsongen 2010/11.

– Det är jättekul att få hit ett så välmeriterat namn. Men också att vi får ha kvar Pontus Nyberg, vår huvudtränare från förra säsongen som i år blir assisterande tränare.

Fokuserat på ekonomin

När Nybro nu tar ett kliv upp i seriesystemet och gör så stora förändringar i truppen blir det ekonomiska trycket större. Rasmus Aro säger att Vikings gjorde en ”nystart” för några år sedan och att ambitionen då var att skaffa sig en tydlig ekonomisk plan för framtiden.

– Vår omsättning har gått upp rejält de senaste åren tack vare att vi byggt upp ett så bra förtroende hos partners, medlemmar och säsongskortsinnehavare. Det möjliggör att vi kan ha den budget för spelare och tränare vi har i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.