Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hög belastning på vården i Kalmar – inte lika illa som i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg gick under torsdagen upp i stabsläge på grund brist på vårdplatser och personal. I region Kalmar län beskrivs vårdläget som mer normalt för årstiden.

– Vi har fått ställa in enstaka operationer i Västervik, säger sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Vintern brukar vara en tid då vården är ansträngd när virussjukdomar börjar spridas i samhället.

Region Kronoberg har fått ställa in planerade operationer på grund av stora överbeläggningar. Men i region Kalmar beskriver sjukvårdsdirektören inte läget som lika ansträngt.

– Jag skulle säga att det är en väldigt jämn belastning på våra tre sjukhus, säger Johan Rosenqvist.

Bättre platssituation 

Under fredagsmorgonen var ett fåtal patienter inskrivna för vård av covid-19. Men läget är oförutsägbart och situationen kan snabbt förändras, enligt Johan Rosenqvist.

– Vi har en relativt hög belastning på vården i länet just nu, men inte mer än vad det brukar vara den här tiden på året. Vi har en bättre platssituation än vad det har varit under det gånga veckorna.

När SVT under fredagsmorgonen pratar med regionen har sjukhusen i Kalmar, Oskarshamn och Västervik lediga plaster. Även om en del avdelningar upplever överbeläggningar. 

– Om det skulle förvärras får vi dra ner på den planerad verksamhet och då får vi omfördela resurser på olika sätt. Hur det fördelas beror på hur situationer ser ut, säger sjukvårdsdirektören.

Inställda operationer 

Även region Kalmar har fått ställa in planerade operationer, dock endast ett fåtal i Västervik.

– På sjukhusen i Oskarshamn och Kalmar har vi sett att vi inte behövt göra det, säger Johan Rosenqvist under fredagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.