Glastillverkningen i Lindshammar är avslutad sedan många år tillbaka och glasbruksområdet är ett av de tio industriområden som är mest förorenade enligt Länsstyrelsen i Kronoberg. 2024 kommer en huduvstudie att göras av området, efter det kommer Länsstyrelsen ta ställning till hur omfattande saneringen kommer att bli. Foto: Karin Ahlgren

Lindshammar: Ett av länsstyrelsens prioriterade områden

Publicerad

Glasbruksområdet i Lindshammar är förorenat efter årtionden av glastillverkning. Området har höga halter av olika tungmetaller arsenik och bly efter långvarig glastillverkning på orten.

När Länsstyrelsen i Kronobergs län listat de tio mest förorenade områdena hamnar Lindshammars glasbruk på plats tio. Och anledningen till det är att den förstudie som gjorts visar på höga halter av bly och arsenik i området.

– Området är i riskklass ett, vilket innebär att föroreningarna har stor påverkan, säger Maria Levin som är chef över miljöavdelningen på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Men även om det är viktigt att området saneras från de föroreningar som finns så kommer det inte att ske än på några år. Länsstyrelsens förhoppning är att en huvudstudie kommer att göras 2024 och utifrån den kommer länsstyrelsen sedan att kunna ta ställning till hur stor omfattande saneringen måste bli och utifrån det söka pengar till saneringen från Naturvårdsverket.

90 ton bly intill glasbruket

Att saneringen av Lindshammars glasbruksområde får vänta, beror i första hand på att det finns andra glasbruksområden som visat sig vara än mer förorenade än Lindshammar.

Det finns 90 ton bly och fem ton arsenik intill den gamla glasbruksbyggnaden i Lindshammar, på deponin intill glasbruksbyggnaden handlar det om 100 ton bly och åtta ton arsenik. Flera av jordproverna som Länsstyrelsen i Kronoberg låtit göra visar att arsenikhalten är över den akuttoxiska gränsen för barn.

Det visar en sammanställning som Länsstyrelsen i Kronobergs län låtit göra för glasbruksområdet i Lindshammar.

När glasbruksområdet i Lindshammar undersöktes av Länsstyrelsen i Kronoberg konstaterades det också att det fanns förhöjda halter av bly i grundvattnet på bruksområdet. Men även höga halter av kadmium och arsenik, vilket enligt utredningen visar att föroreningarna strömmar i riktning mot Mörrumsån.

Tio glasbruk i Kronobergs län finns just nu med i topp på länsstyrelsens lista över förorenade områden.

Glasbruken det handlar om är : Kosta glasbruk, Bergdala glasbruk, Rosdala glasbruk, Alsterfors glasbruk, Strömbergshyttan, Åryds glasbruk, Älghults glasbruk, Skrufs glasbruk, Ryds glasbruk och Lindshammars glasbruk.

Av dessa blev Älghults glasbruk färdigsanerat i våras. Älghult kommer därför att tas bort när listan uppdateras i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer