Vejne Lindqvist från Mada utanför Åseda hindrades från att avverka i sin egen skog därför att man hade upptäckt en så kallad nyckelbiotop, ett extra skyddsvärt område i skogen. Foto: SVT

Höga naturvärden hindrar Vejne från att avverka i sin egen skog

Uppdaterad
Publicerad

Höga naturvärden och ett värdefullt fynd av en nyckelbiotop gör att Vejne Lindqvist från Mada utanför Åseda hindras från att avverka i sin egen skog.

Ett par mil utanför Åseda i Kronobergs län ligger Vejne Lindqvists fastighet. Skogen är välskött och Vejne har fått ta över skötseln efter sin egen far.

Skogen är mer än 100 år och när det blev tal om att avverka i skogen så upptäcktes det att det fanns en värdefull bit skog, en så kallad nyckelbiotop. Och ett av problemen med en nyckelbiotop i dagens skogsbruk är att skogsbolagen har åtagit sig att inte köpa virke från en nyckelbiotop, och då förlorar markägaren möjligheten att kunna avverka i sin egen skog.

Det här har ställt till stora problem för Vejne som hade tänkt avverka just i det området.

Stora värden på spel

– Jag blev väldigt beklämd när jag fick höra det, för i mina ögon var det här inte någon ovanlig skog, bara skog som hade blivit gammal. Det var brukad skog med både tall gran och lite lövskog. I början handlade det bara om ett område på en hektar, sedan utökades det området till hela sju hektar. Det som var värdefullt här var att det fanns knärot (en fridlyst orkidé, reds. anm.), och ovanliga svampar. Inte skäl nog för att göra ett reservat av, säger Vejne Lindqvist.

– Vi skogsägare är ju beredda att ta ett ansvar. Men det var stora pengar det handlade om, att avverka är ju skogsägarens lön. Vi pratar om miljonbelopp som skogen här är värd och det kan vi ju inte bara låta bli att bruka eller få betalt för, utan det är livsviktigt för att kunna bo så här ute på landet, säger Vejne Lindqvist.

I Vejne Lidqvist fall har det också blivit så att han fått viss kompensation ekonomiskt för den skog han inte kunnat avverka.

Hör Vejne berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.