Högerextrem tysk organisation bedriver barnläger i Småland

Uppdaterad
Publicerad

I Småland bedriver tyska högerextremister läger där barn drillas i disciplin och nazism, avslöjar Expressen och Expo.

Expressen och Expo skriver i ett reportage om hur den tyska högerextrema organisationen Sturmvogel bedrivit läger för barn i Småland.

”Rötter i nazism”

Sturmvogel beskrivs som ”en tysknationalistisk ungdomsorganisation med djupa rötter i nazism och förintelseförnekelse”.

Lägret ska ha ägt rum i en glesbefolkad del av sydvästra Småland någon gång under de senaste veckorna. Expressen har lyckats belägga att fastigheterna i närheten av lägerplatsen kan knytas till ett tyskt par som uppges vara ledande personer inom den tyska nazismen.

Förintelseförnekare bjöds in

Aktiviteterna på lägret beskrivs som en indoktrinering i militär disciplin och nazistisk ideologi. På tidigare läger har tyska förintelseförnekare bjudits in som talare, skriver Expressen.

Att rörelsen håller sitt läger i Sverige är för att undvika uppmärksamhet från den tyska säkerhetspolisen, uppger experten Andrea Röpke för tidningen.

Markägarna nekar

Markägarna nekar till att Sturmvogel finns på deras mark och hävdar att lägerdeltagarna endast är deras barnbarn och vänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer