Foto: Johan Nilsson/TT

Högre soleffekt inom Kalmar och Kronobergs län

Publicerad

Allt fler hushåll och företag installerar solceller. Detta har lett till att mängden effekt som personer i Kalmar och Kronobergs län får ut av solenergi blivit högre jämfört med förra året. Mätningarna kommer från Statistiska centralbyrån, SCB.

I Kalmar län har solcellskapaciteten ökat med 79 procent jämfört med 2017. Högst upp i rankingen för länet ligger Borgholm med en installerad effekt på drygt 67 watt per invånare. Sammanlagt fanns det 544 solcellsanläggningar i Kalmar län i slutet av förra året.

Om drygt 20 år kan solelen stå för tio procent av svenskarnas elanvändning, enligt SCB. Ska Kalmar län bidra till den andelen behöver det öka solcellskapaciteten från nuvarande 9000 kilowatt till 327 000 kilowatt.

– Det motsvarar ungefär 322 fotbollsplaner med solceller, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi.

Lägre siffra i Kronoberg

Kronobergs län har inte lika stor ökning av solcellskapacitet. Länet har stått för en ökning av 76 procent i jämförelse med förra året. Nyckeln till att få ännu högre kapacitet ligger i en förändrad lagstiftning.

– För att öka solelens andel av Sveriges energimix är det viktigt att lagstiftningen förenklas ytterligare. Vi ser gärna att det införs ett sol-ROT-avdrag istället för dagens solcellsstöd, säger Johan Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.