Högskolor och universitet: För lite lärarledd undervisning

Publicerad

Hälften av alla studenter får för lite lärarledd undervisning, det visar en undersökning av TCO. Det här gäller även de småländska lärosätena

Fem, sex lärarledda lektioner i veckan – räcker det för en student?
Nej, minst nio i veckan är minimikravet från staten när pengarna till högskolor och universitet delas ut. Studentkårerna driver nu kravet att varje student ska garanteras minst 15 timmars i veckan med lärare.

– För det första ska vi kolla igenom hur det ser ut i scheman. Någon utredning har vi tyvärr inte tid med just nu med tanke på fusionen mellan Växjö universitet och högskolan i Kalmar men det är definitivt en fråga vi kan ta upp lite senare, säger Hanna Petersson på studentkåren i Växjö.

Utbildningscheferna är förtvivlade över situationen och på högskolan i Jönköping säger en av dem till Smålandsnytt att statens ersättning per student inte har hängt med i kostnadsutvecklingen. Tillförordnade rektorn på Växjö universitet, Lena Fritzén, håller med.
– Vi tycker vi har nått en smärtgräns när det gäller timmar för vissa ämnen och vill naturligtvis har mer medel från staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.