Väntetiderna på akutmottagningen i Kalmar riskerar att öka eftersom många besöker akuten utan att vara i behov av akutvård. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Många utan behov söker akutvård

Publicerad

Region Kalmar län varnar för att det riskerar att bli längre väntetider på akutmottagningarna i länet då många söker akutvård utan att vara i behov av det.

De senaste dagarna har det varit särskilt högt tryck på akuten på Länssjukhuset i Kalmar.

Den ökade belastningen beror enligt regionen på att en allt fler människor besöker akuten utan att vara i behov av akutvård.

– Det är inte alla som kommer som behöver akut vård och det gör att väntetiderna för dem som verkligen behöver oss riskerar att öka, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Kontakta 1177 och hälsocentral

Regionen rekommenderar invånare och turister att vända sig till 1177.se eller Vårdguiden via telefon för stöd och råd kring vårdrelaterade frågor.

De meddelar också att de som inte har ett akut sjukdomstillstånd ska kontakta en hälsocentral för vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.