Carina Bengtsson (C) är ordförande i trafiknämnden i Region Kronoberg Foto: SVT

Höjda busstaxor och i Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls Regionfullmäktige i Kronoberg och där fattades beslut om höjda busstaxor och en ny biljett för ungdomar som åker kollektivt.

En fritidsbiljett ska ersätta både sommarlovskort och fritidskort och ska gälla för ungdomar mellan sex och 19 år. 

– Vi vill satsa på ungdomarna. Nu blir det en biljett som kostar 200 kronor och som gäller för 30 dagar på både tåg och buss. Fritidsbiljetten gäller på tider efter skolan och det går att åka så mycket man vill, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden.

Dyrare taxor för länstrafiken

För alla andra resenärer som åker kollektivt blir det dyrare. För enkelbiljetter blir det en genomsnittlig prishöjning på 2,5 procent och för periodbiljetter på 1,7 procent. 

– Det är en vanlig uppräkning, som ska täcka höjda löner och ökade diskelkostnader. Det är inga stora höjningar vi gör, säger Carina Bengtsson (C). 

Finns det inte en risk att färre åker kollektivt när priserna höjs? 

– Det tror jag inte. Om du jämför med vad det kostar att köra bil, så tror jag inte att det är någon risk.  

Biljettslaget Duo/Familj som gjort det billigt för en hel familj att resa kollektivt tas också bort och ersätts istället av en tillsammansrabatt på 25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.