Catharina Carlsson på hennes hästgård på Öland. Foto: Karin Ahlgren

Hon lindrar ångest och självskadebeteende – med hästar

Uppdaterad
Publicerad

Catharina Carlsson är en av landets pionjärer när det handlar om forskning om hur hästar kan användas i socialt arbete. Under flera års tid har hon följt ett antal flickor med ångest och självskadebeteenden och hennes slutsats är att hästen är ett stöd både för flickorna och för personalen som jobbar med flickorna.

I dagligt tal kallas det för ridterapi, men egentligen handlar det inte så mycket om ridning. Det handlar mer om att vara i hästens närhet, i stallet, i hagen eller i boxen.

– Inför hästen är alla jämlika, hästen gör ingen skillnad på flickorna eller på den personal som vårdar flickorna. Det gör att maktskillnaden som är mellan en patient och en klient den suddas liksom ut och man möts mycket mer på jämna villkor, säger Catharina Carlsson.

Lugnande katt

Catharinas intresse började för många år sedan när hon jobbade inom kriminalvården och man tog in en katt på en av de paviljonger som hon jobbade på. Genom den märkte hon och de andra i personalen att de intagna männen började uttrycka sig på ett annat sätt när katten var med.

– Deras tonläge, både mot varandra men också mot oss i personalen blev mycket mjukare. Sen skaffade vi får och höns och till slut också hästar.

TV: Se hela inslaget här

Där lades grunden för det som många år senare kom att resultera i Catharinas doktorsavhandling på Linnéuniversitetet i Kalmar. En avhandling som berör hästunderstött,socialt arbete.

Vi träffar Catharina på hennes lilla hästgård på Öland. Här går två av hennes hästar alldeles intill huset. Under tiden vi pratar med varandra kommer de fram och hälsar lite försiktigt. De nosar och undersöker både kamera och stativ.

Ärligare konversation

Catharinas forskning visar att flickorna som ingick i studien hade mycket lättare att prata med sin personal när de var i stallet, än när de var på sin institution.

-  Det skapar en annan typ av relation, det säger både flickorna i min studie och personalen. De bygger en relation mycket fortare. De får snabbare tillit till varandra eftersom man är ärligare med sina känslor från båda håll. Och när du får tillit till varandra och när du får en relation, det är då det terapeutiska arbetet kan börja. För har man ingen relation kan man egentligen inte jobba med terapi.

– Så hästen kan hjälpa oss med det viktiga arbetet att bygga relationer, säger Catharina Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.