Annica Swanström har skrivit en bok som utspelar sig på gränsen mellan Småland och Blekinge. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Efter 20 år – nu är Annicas bok klar

Publicerad

Övernaturliga väsen och magiska platser – det är några av grundpelarna i Annica Swanströms bok ”Heddas” bok som nu är färdig. Det är ett arbete som tog 20 år att slutföra.

Annica Swanström är både lättad och oerhört glad över att boken efter 20 år nu äntligen är färdig. Hon har inte skrivit under alla åren utan manuskriptet har fått ligga till sig och mogna.

– Sedan började jag skriva igen och jag vävde in en massa skrönor och berättelser som jag hade hört och som jag hittade på själv – blandade fiktionen med dikten, säger Annica Swanström.

TV: Se hela inslaget här

Utspelar sig vid gränsen

Boken utspelar sig i början av 1900-talet i det gamla bondesamhället i nordöstra Blekinge, precis vid gränsen till Småland. Den handlar om syskonen Greta och Kalle. Greta tar jobb som lärling hos kloka gumman Hedda i Buskahult. Hedda är synsk och många är rädda för henne. I närheten ligger också sanatoriet i Fur där Signhild vårdas. Hon inleder ett hemligt kärleksförhållande med Kalle som har mönstrat av från en båt som sjöman och som nu jobbar som eldare på sanatoriet.

En kärlekshistoria

Annica säger att hon har skrivit boken av flera anledningar.

– En av anledningarna är att jag tycker att sanatoriet i Fur var en väldigt dramatisk plats där det hände väldigt mycket och där det var många människor som dog. Den här kärlekshistorien mellan en sjuk flicka som är döende och Kalle som jobbar som eldare. Det var ju en väldig dramatik i den historien och jag kände att det ville jag skriva om.

Historiska platser

Handlingen utspelar sig till stor del i gränstrakterna mellan Småland och Blekinge, där det finns många historiska och spännande platser att berätta om. Mycket av dialogen i boken skriven på dialekt.

– Jag tänker mig också att unga människor ska läsa och få behållning av den och känna att så här var det, så här levde de och så här tänkte de.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.