Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ann-Kristins vädervirkning i klippet ovan. Foto: Karin Ahlgren

Ann-Kristin dokumenterar temperaturen – med vädervirkning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns de som spår väder i abborrfenor, andra gör det genom att bläddra i bondepraktikan. Men Ann-Kristin Thunberg i Mönsterås dokumenterar vädret genom att virka det och välja färg utifrån temperatur.

Hur vädret 2022 var i Mönsteråstrakten kan man se genom att titta på Ann-Katrin Thunbergs långa bomullslöpare. Den är gul och grön, röd och orange och följer de färger som tidningarna använder när de illustrerar vilka temperaturer som väntas enligt prognoserna.

– Här ser man när året börjar, det var inte så kallt i januari, säger Ann-Katrin Thunberg och stryker med handen över sin virkning.

Hon började med sitt projekt för hon ville lära sig att virka och tänkte att vädret är ju sådant som alltid är intressant. Själv följer hon det via radio, TV och tidningen.

Inte så mycket blått – ännu

När året började hade hon köpt på sig garnnystan i alla de färger som används för att visa vilka temperaturer som väntas enligt prognosen. Under de gångna sommarmånaderna flammar hennes löpare i rött, sommaren var varm.

Ännu återstår några varv att virka innan 2022 är till ända.

– Men det blåa garnet har jag knappt använt alls, kanske att det kommer att bli mer blått i löparen innan året är slut, säger hon.

Kommer du att fortsätta virka kommande års väder också?

– Ja, det tänker jag göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Småland
Mer Nyheter