Agneta Gustavsson vill berätta om en magisk trädgård i Dorotea som inte finns mer. Foto: Ida Svensson/SVT

Agneta från Nybro kan bli sommarens lyssnarvärd i P1

Uppdaterad
Publicerad

Över 750 bidrag skickades in till redaktionen för Sommar i P1. Nu har åtta valts ut, ett av dem kommer från Agneta Gustavsson utanför Nybro. Hon vill berätta om en övergiven trädgård, 107 mil hemifrån, som en gång i tiden byggdes som en slottsträdgård à la Versailles.

Som sjuåring bodde Agneta Gustavsson en tid i Dorotea vid foten av Lapplandsfjällen. Familjen bodde i ett hus som kallades för läkarbostaden. Hon kände sig ensam i skolan men hon hade något som ingen annan hade. En park med stora bassänger, ett högt torn och murar med valv.

60 år senare, i Skräddegärde utanför Nybro, började hon fundera på sin barndom och om trädgården fanns på riktigt eller om om det bara var en sjuårings fantasi om en låtsasvärd. Hon bestämde sig för att ta reda på det.

Efter en del efterforskningar fick hon veta att att trädgården har funnits men att nästan allt är borta.

Besökt den flera gånger

Några månader senare packade hon in sig i bilen och körde de 107 milen till Dorotea för att återse platsen med egna ögon.

Nu har det gått tre år och Agneta Gustavsson har samlat på sig allt material om trädgården hon har kommit över och pratat med många människor i Dorotea om deras minnen av den.

– Jag vill att fler ska få höra om den och jag vill berätta om den fantastiska trädgården som inte längre finns.

Ett hörn av trädgården finns fortfarande kvar. Agneta Gustavsson drömmer om att kunna restaurera en del av den.   

Röstningen pågår fram till 24 maj. Vem som blir Lyssnarnas sommarvärd avslöjas den 2 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.