Anna Lindvall och Tora förgiftades av klorgas på badet i Borgholm. Foto: Privat/SVT

Anna och Tora förgiftades av klorgas

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindvall satt i plaskbassängen på badet i Borgholm med sin 3-åriga dotter Tora när det började sticka i halsen. I panik sprang hon mot närmsta nödutgång. ”Utanför stod barn och spydde” berättar Anna.

Det var i fredags vid lunch som en olycka med giftig klorgas inträffade på Borgholms badhus. Ungefär 30 personer var på badhuset vid tillfället: barn, vuxna och äldre.

– Det var väldigt otäckt. Jag fick panik, säger Anna Lindvall från Borgholm.

Klorgasutsläpp i Borgholm

Lekte med barnen

Anna satt i plaskbassängen tillsammans sin dotter Tora som är 3 år. Där fanns också Annas väninna med sin 2-åriga dotter.

– Plötsligt kände jag en stark lukt av klor. Jag tänkte att de fyllt på nytt klor i bassängen.

Men det tog bara två sekunder innan kvävningskänslorna kom.

– Det stack i halsen och var strävt. Jag tror det kändes i ögonen också. Jag minns inte riktigt. Det gick väldigt fort, säger Anna Lindvall.

– Jag kände att jag måste få luft.

Giftig klorgas

Vänninans dotter satt närmast Anna i bassängen. Anna tog henne.

– Jag sa till min väninna att ta mitt barn. Sedan sprang jag mot närmaste nödutgången. När jag kom ut förstod jag att min väninna hade tagit en annan väg. Det verkade som att hon gått mot omklädningsrummet. Var är mitt barn?

Anna kände panik. Bredvid henne fanns både vuxna och barn som spydde. Klorgas används bland annat i kemisk krigsföring.

– Klorgas är mycket giftig. Det kan slå till på andningsförmågan direkt och kan leda till kvävning, säger Bengt Andersson, räddningschef på Ölands räddningstjänst.

Anna sökte förtvivlat efter sin dotter.

– Jag fick syn på henne, och min väninna, efter en stund.

Riskerar kvävning

Anna Lindvall säger att det var kaos utanför badhuset. De som jobbade på badhuset verkade också chockade. Efter en stund kom ambulanser till platsen. Några som hade tydliga symptom på förgiftning skjutsades direkt till sjukhuset i Kalmar. Resten togs till vårdcentralen i Borgholm.

Men de flesta sattes, efter en första undersökning på vårdcentralen, på en inhyrd buss från länstrafiken och skjutsades till sjukhuset i Kalmar. Där testades bland annat syresättningen i blodet.

– Vi fick dricka kortison också, säger Anna Lindvall.

Av sjukhuspersonalen fick hon veta att den som blivit förgiftad av klorgas kan försämras i upp till 24 timmar. Därför hölls många av dem kvar under natten.

– Tora hostade så jag stannade kvar med henne.

Olyckan utreds

Hon brukar gå till badhuset en gång varannan månad med sin dotter.

– Jag är fortfarande chockad. Man sitter i badhuset och helt plötsligt blir man förgiftad. Vi som drabbades kände att det var kaotiskt och man undrade varför den som orsakade olyckan inte kom utspringandes och larmade oss.

Enligt de anställda blev det fel när en tank med klor skulle fyllas på. Giftig gas spreds i lokalen.

Enligt Barometern har polisen startat en utredning om arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klorgasutsläpp i Borgholm

Mer i ämnet