Överläkare Lena Myrskog får BRO:s utmärkelse 2017 för sina insatser för bröstcancervården i Kronoberg. Foto: TT/SVT

Hon prisas för sina insatser för bröstcancervården i Kronoberg

Publicerad

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO) tilldelar i år sin utmärkelse till Lena Myrskog som är överläkare och bröstcancerkirurg på Växjö lasarett. I motiveringen lyfter de fram hennes stora personliga engagemang för patienterna och hennes skicklighet inom bröstkirurgi.

– Jag tänker hela tiden på om bröstcancer skulle drabbat mig, min syster, eller mitt barn. Hur skulle jag då vilja att vården fungerade. Tänker jag så blir det inte så farligt att skjuta på en kafferast eller att ta en extra patient, berättar Lena Myrskog, överläkare och bröstcancerkirurg.

9.000 drabbas varje år

Varje år får cirka 9.000 kvinnor och 40 män i Sverige en bröstcancerdiagnos. Att som drabbad snabbt få en operationstid är inte alltid avgörande i ett medicinskt syfte men det finns däremot andra anledningar till att alltid försöka ge snabba besked, menar Lena Myrskog.

TV: Se hela reportaget om Lena Myrskog

– Det är jätteviktigt psykologiskt. Vi inom vården pratar alltid om ledtider, hur lång tid tar det för patienten att ta sig genom vårdkedjan. Patienterna själva benämner detta som lid-tider. Det ordet säger ganska mycket om hur det känns som patient att vänta. 

Skjutsade patient till operation

En av anledningarna till att utmärkelsen går till Lena Myrskog är hennes arbete med att korta operationsköerna för bröstcancerdrabbade i Kronoberg. 

Idag har Kronoberg en väntetid på högst en vecka till operation vid nyupptäckt bröstcancer. Anledningen bakom, menar Lena Myrskog, handlar om ett lyckat samarbete mellan avdelningarna under hela vårdkedjan. Men också att våga tänka flexibelt. Som ett exempel nämner hon ett tillfälle då en trafikolycka satte stopp för en planerad bröstuppbyggnad operation på Växjö lasarett.

– Jag frågade patienten om hon istället ville åka till Ljungby och hon sade ja. Vi satte oss i samma bil och åkte dit. Väl framme gick jag och bytte om till arbetskläder och hon till patientkläder. Sen kunde jag operera henne samma dag som det var planerat.

Får du alltid med dina medarbetare i ett sådant flexibelt tänkande?

– Det varierar lite men flertalet faktiskt, säger Lena Myrskog småskrattande.

BRO:s utmärkelse

Visa

Bröstcancerföreningarnas Riksförbund (BRO) är en ideell organisation bestående av 33 bröstcancerföreningar över hela landet. Varje år delar de ut en utmärkelse till någon som utmärkt sig inom bröstcancervården i landet.

– Lena Myrskog gör alltid det lilla extra för patienten. Dessutom är hon en skicklig bröstkirurg och har gjort en rad viktiga arbeten för att förbättra och effektivisera cancervården, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande BRO.

Utmärkelsen kommer delas ut under fredagen vid en ceremoni på Piperska Muren i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer