Rebeccas berättelse blev bok om mäns våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Romero från Västervik levde i en dysfunktionell relation i åtta år. Nu skriver hon om mäns våld mot kvinnor. ”En sann historia om våldsam kärlek” står det på bokomslaget.

Det hon trodde skulle bli en hennes livs kärlek, blev något helt annat. I nära åtta år levde Rebecca Romero en destruktiv relation med en man.

”Vaför stannar hon?”. I klippet ovan  berättar Rebecca Romero bland annat om varför hon hade svårt att bryta upp från relationen.

Nu har Rebecca skrivit en bok om sin relation. Hon hoppas att genom den nå ut och hjälpa andra.

– Jag vill berätta om hur svårt det är att lämna. Jag vill också ta bort den här skammen som jag vet att man känner, säger Rebecca Romero.

”En sann historia om våldsam kärlek”

I relationen fick Rebecca fyra barn som hon idag har ensam vårdnad om. Men vägen hit har inte varit enkel.

Det var när hon började dela med sig av sitt privatliv till vänner som hon med hjälp av socialtjänsten kom ur relationen.

– För mig var det en lång process, för jag hade flyttat till en ny stad. Även fast vi flyttade isär hade han fortfarande en viss kontroll. Han kunde komma på besök någon gång när han ville träffa barnen. Jag skulle svara i telefon när han ringde, säger Rebecca Romero.

Saknas bevisning

Rebecca har polisanmält sin ex-man tre gånger, bland annat för grov kvinnofridskränkning.

Men förundersökningarna i samtliga fall lades ner i brist på bevisning. Mannen är inte dömd eller straffad för något brott kopplat till deras relation.

Behöver du hjälp?

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Polisen: 114 14

Vid fara för liv ring alltid 112

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.