Så är det att leva som invandrare

Uppdaterad
Publicerad

Etnologen Annie Woube, från Storebro, kom nyligen med en avhandling om hur svenskar som flyttat till Spanien lever där. Förhoppningsvis ska den leda till ökad förståelse för hur det är att leva som invandrare oavsett land.

Annie Woube, som är född och uppvuxen i Storebro utanför Vimmerby, men bor numera i Uppsala. Hon har under flera år studerat hur de 30 000 svenskarna som lever som invandrare vid den spanska solkusten hanterar vardagen.

Den svenska gruppen håller ihop

Hon bodde först 6 månader vid Costa del sol för att göra en fältstudie och sedan har hon återvänt fem gånger för att göra djupintervjuer. I studien har hon bland annat sett att svenskarna gärna förlitar sig på varandra.

– Man använder sig av den egna gruppen för att komma in i samhället och ger varandra tips och råd. Till exempel kan det handla om att ta kontakt med olika myndigheter eller betala en räkning. Det kan också vara så att man tolkar för varandra om man måste gå till sjukhuset, säger Annie Woube.

Viktigt med svenska traditioner

För många av svenskarna som bor på solkusten i Spanien är det också viktigt att träffa andra landsmän och fira svenska traditioner. Men enligt Annie Woubes studie behöver det inte innebära att de integreras sämre i samhället.

– Det är ingen konflikt mellan att fortfarande vara orienterad kring sitt hemland och sin emigrantgrupp och vara väl inkorporera i det nya samhället. Prata språket, ha ett jobb och umgås med spanska vänner. Det är inte antingen eller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.