Eva Karsten, arbetsmiljöinspektör, menar att inspektionerna ska leda till att arbetsgivare blir bättre i sitt arbetsmiljöarbete kring hot och våld. Foto: Arbetsmiljöverket / Adam Ihse/TT

Hotad personal sjukskriver sig oftare

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket ska genomföra inspektioner av arbetsplatser i kollektivtrafiken. Detta eftersom tåg- och busspersonal ligger över genomsnittet när det gäller anmälda arbetsolyckor som lett till sjukskrivning och orsakats av hot och våld.

Hot och våld är inte ovanligt bland personal i kollektivtrafiken. Personal ombord på tåg och bussar ligger nämligen över genomsnittet när det gäller anmälda arbetsolyckor som lett till sjukskrivning och som orsakats av hot och våld.

Mellan 2014 och 2018 fick Arbetsmiljöverket 44 anmälningar om arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro i Kronobergs län. 15 av dessa orsakades av hot och våld.

I Kalmar län var siffrorna något lägre. Under tidsperioden anmäldes 29 arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro. Hot och våld var orsaken i fyra av dessa.

Ska jobba för bättre arbetsmiljö

På grund av detta ska Arbetsmiljöverket nu inspektera hur 300 arbetsplatser runtom i hela landet arbetar för att förebygga hot och våld mot sina anställda. Det är ännu inte klart vilka arbetsplatser som ska inspekteras. Inspektionerna ska ske i form av samtal med arbetsgivare och arbetstagare, och pågå fram till oktober i år.

Målet är att de inspekterade arbetsplatserna ska bli bättre i sitt arbetsmiljöarbete, främst kring hot och våld. 
– Syftet är att konstatera att arbetsgivare har eller börjar med ett aktivt arbetsmiljöarbete, säger Eva Karsten, miljöinspektör på Arbetsmiljöverket.  
 
Klicka på spelaren för att veta mer om inspektionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.