Hovrätten dömer Posse för brott mot djurskyddslagen

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt dömer den förre borgmästaren i Växjö Nils Posse för brott mot djurskyddslagen i ett fall.

Växjö tingsrätt friade tidigare Nils Posse från åtalet om sex fall av djurplågeri men gav honom dagsböter för att ha dumpat döda djur i skogen. Åklagaren överklagade i fyra fall av djurplågeri till Göta hovrätt som nu dömer Nils Posse för brott mot djurskyddslagen i ett av fallen.

– Jag ska analysera vad domen innebär, men jag ser det ändå som en seger. Det viktigaste är att det inte var djurplågeri, säger han till SVT Nyheter Småland.

Åtalet mot Nils Posse (M)

Kunde agerat snabbare

Det handlar om en halt ko, som i domen nämns som ”Halta Lotta”, som inte blev bättre efter ett veterinärbesök och fyra månader senare tvingades avlivas. Göta hovrätt menar att Nils Posse kunde agerat snabbare för att minska djurets lidande. Göta hovrätt finner inga skäl att döma ut ett högre bötesstraff än de 80 dagsböterna som Växjö tingsrätt tidigare bestämt. Kammaråklagare Kjell Jannesson är trots skärpningen i domen inte helt nöjd med hovrättens bedömning.

– Jag tycker fortfarande att domstolen har varit njugg i sin bedömning. I vart fall något av djurens hälsa borde man ha bedömt allvarligare. Men jag ser det i alla fall som en viss framgång. Det betyder att Nils Posse har inte varit den bästa av djurägare, eftersom han dömdes för brott mot djurskyddslagen.

Domen inte enhällig

Hovrättens dom är inte enhällig. Två av juristerna ansåg inte att Nils Posse gjort sig skyldig till djurskyddsbrottet utan ville fastställa tingsrättens tidigare dom.

– Det blev en fällande dom för djurskyddslagen, därför att några i domstolen tyckte att det kanske hade gått lite lång tid, medans några inte tyckte att det hade varit ansenligt, så att det var oenigt där, säger Nils Posse.

Känner du dig nöjd med hovrättens beslut?

– Nja, det är ju en smolk i bägaren att inte tingsrättens dom fastställdes, vilket var på en hårsmån. Det blev ju ingen ökad påföljd eller något sådant. Jag betraktar det som en seger, men en smolk i bägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Nils Posse (M)

Mer i ämnet