Hovslagare slits ofta ut tidigt

Publicerad

Många hovslagare sliter ut sig i förtid. Det vill hovslagaren Stene Alskans ändra på och nu har han nu skrivit en bok om yrket.

Antalet hästar ökar och i Småland uppskattas det nu finnas runt 40 000. Behovet av kunniga hovslagare är därför stort. Stenne Alskans som bor utanför Oskarshamn har jobbat som hovslagare i 20 år och han vet att jobbet kan vara tufft.

Många slutar

Enligt Stenne är det många som slutar redan efter att ha jobbat heltid mellan fem och sex år för att kroppen inte orkar.

– Det beror helt enkelt på att de finns så mycket att göra, så att man kan jobba jämt om man vill. Dessutom jobbar man ofta lite fel när man börjar, säger Stenne Alskans.

Men det här vill Stene Alskans ändra på och därför har han skrivit en bok i ämnet, den första i sitt slag.

– Jag vill lära ut ett sätt att sko, så att man kan hålla på hela yrkeslivet, säger han.

Antalet hästar har ökat

Jordbruksverkets senaste undersökning visar att antalet hästar i Sverige har ökat med mellan 10- 20 procent mellan 2004 och 2010.

I Jönköpings län var ökningen från12 300 hästar till 14 800, I Kronobergs län ökade hästarna från 7700 till 10 000 och i Kalmar län var ökningen från 12 900 till 14 200.

Sammanlagt finns det nu närmare 40 000 hästar i de tre Småländska länen. Siffrorna från Jordbruksverket är dock inte statisktiskt säkerhetsställda.

Låga krav på hovslagare

Det är svårt att veta hur många hovslagare som finns i Småland eftersom man inte behöver vara godkänd av Jordbruksverket för att arbeta som hovslagare.

I Småland finns det 48 hovslagare som är organiserade via Svenska Hovslagareföreningen. Av dem är 10 godkända av Jordbruksverket.

Varje hovslagare brukar ha mellan 100 och 150 hästar i sin kundkrets. Till de närmare 40 000 hästar som finn i Småland, så borde det behövas mellan 250 och 400 hovslagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.