Hultsfred är en av de kommuner som tagit emot flest invandrare i Sverige, räknat per tusen invånare. Det är ont om bostäder i kommunen och kommunen har märkt att hyresvärdar sätter flyktingar i undermåliga bostäder, framförallt i källarutrymmen.
Enligt Lennart Davidsson (KD), som är vice ordförande i Hultsfreds miljö- och byggnadsnämnd, har kommunen tillsammans med räddningstjänsten uppskattar att 50-60 invandrarfamiljer bor i källarbostäder som det inte finns bygglov för.
– Det är inte mänskligt, säger han.
Hyresvärdar skor sig
Enligt Lennart Davidsson (KD) försöker oseriösa aktörer sko sig på bostadsbristen. Billiga hus köps upp och sedan blir fler familjer än vad husen är gjorda för inhysta.
– Lägenheterna håller inte rimlig standard. Det saknas ventilation, det saknas toaletter och det är mögligt. I ett fall var en innerdörr satt som ytterdörr. Den svällde på grund av fukten och gick inte att stänga. Dessutom är det oklart med brandsäkerheten, till exempel vet vi inte om det finns utrymningsvägar, säger han.
På senaste mötet i miljö- och byggnadsnämnden avhandlade nämnden två ärenden som gällde fastighetsägare som inrett bostäder i källaren på fastigheter utan att ha bygglov för det. Kommunen har då hotat med sanktionsavgift på 25 000 – 30 000 kronor.
– Vi försöker stävja det så gott vi kan.
Fler ärenden på gång
I båda fallen har hyresvärdarna uppgett att bostäderna har utrymts. Ett av ärendena är därmed avskrivet. Det andra är fortfarande aktivt eftersom hyresvärden begärt mer tid för att återställa bostaden till källarförråd.
– Detta vi tog upp i nämnden är bara början. Det ligger fler ärenden på beredning, säger Lennart Davidsson (KD).
Läs mer: Företagsprofilen: ”Boende klagade inte”
I kommunens socialnämnd har det börjat dyka upp många ärenden där familjer ansöker om försörjningsstöd och har ovanligt höga hyreskostnader.
– Det känns som att vi kanske göder oseriösa hyresvärdar, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).
Oseriöst höga hyror
Han säger att nämnden har kommunala Hultsfredsbostäders hyror som norm när man ger bidrag för hyreskostnader. Där kostar en tvåa ungefär 4500 kronor. Men nämnden får in ansökningar där hyran till privata värdar anges till 8000 kronor. Det för små lägenheter.
– Även om vi anser att det är oseriöst så kommer vi inte undan, framförallt när det gäller barnfamiljer. Det är ett faktum att den enskilda har så stor hyreskostnad, säger Per-Inge Pettersson.
Han säger att kommunen i några få fall har nekat att betala för de höga hyrorna men att man känner sig osäker på rättsläget. Han väntar på att kammarrätten ska komma med vägledande beslut.