Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra specialpedagogen Kristina Bram berätta om hur eleverna tycker om att träffa skolhunden. Foto: Hamed Ubaidi

Hunden Etoile i Kalmar ska hjälpa hemmasittare att komma till skolan

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sverige ska forskning nu söka svar på om hundar kan hjälpa elever med hög frånvaro, så kallade hemmasittare, komma till skolan. Hunden Etoile i Kalmar är med i forskningen.

Det är ett forskningsprojekt från Lantbruksuniversitetet som syftar till att undersöka om hundar kan locka elever med hög frånvaro till skolan. 

Den franska vattenhunden Etoile är en av dem som är med i studien. När SVT är på besök är Etoile och specialpedagogen Kristina Bram på Kalmar Centrumskola.

– Vi jobbar med interaktion, kommunikation, tillitsövningar och avslappningsövningar säger Kristina Bram.  

Viktig med måendet

Projektet undersöker om skolhunden kan motivera elever med 20–50% skolfrånvaro till ökad närvaro.

 – Elever känner att det här hjälper och att det ger dem lugn, ro, självförtroende och trygghet. Att de mår bra av skolhunden, säger Kristina Bram.

Man tittar även på elevernas och hundens välmående. Denna undersökning genomförs på olika skolor runt om i landet.

Eleverna på Kalmar Centrumskola träffat Etoile vid 24 tillfällen under en första omgång och nu, den här terminen, ska eleverna träffa hunden 20 gånger till. En gång varje halvtimme träffar barnen skolhunden och gör olika övningar.

Data samlas in före, under och efter studien för att resultatet sedan ska kunna utvärderas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.