– Vi har fått massor av reaktioner på hur byggnaden ser ut, säger Michael Gelebo, vd på kommunala bolaget Kifab. Man har frågat om den verkligen är klar, eller om det är nån sorts byggplast som ska tas bort.
Och den orange kulören förknippas av många med grundfärg, så man tror att byggnaden inte är färdigmålad.
Michael Gelebo skrattar nöjt, och säger att han är väldigt stolt. Det är kommunalrådet Johan Persson (S), också, när han berättar om bakgrunden till att det över huvud taget har byggts en tågdepå i Kalmar. Invigningsdagen till ära är servicehallen fylld med bord, bubbel, lunchlådor – allt med en orange touch:
”Tågtillverkningen fick ta smällen”
– Tågtillverkaren Bombardier la ner sin verksamhet i Kalmar efter attacken mot World Trade Center i New York i september 2001. I ett slag minskade efterfrågan på flygplan, som Bombardier ju också tillverkar. Företaget var tvunget att dra ner på verksamheten, men det blev inte flyget som fick ta smällen. Det blev tågtillverkningen. Och då försvann Bombardier från Kalmar.
Ett ställe för service och reparationer av regionaltågen har länge saknats i Kalmar. Trasiga tåg har skickats till Nässjö eller Linköping, och det känns inte särskilt vettigt, betonade invigningstalarna.
Bombardier tillbaka
Men nu står den klar, den hundra meter långa byggnaden, redo att ta hand om Anna Bielke, Carl Boberg och andra regionaltåg. Ett 20-tal personer har anställts.
– Cirkeln har liksom slutits, säger Johan Persson. Det företag som ska utföra servicen av tågen är just – Bombardier.