Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Aktuellt besökte Växjö en fredagsnatt och träffade unga och ledare som berättar om nattfotbollens betydelse. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Hundratals spelar nattfotboll i Växjö varje fredag – ska hålla unga borta från kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Nattfotbollen i Växjö sägs hålla ungdomar borta från kriminella miljöer. Nu har kommunen och Östers IF tecknat ett tvåårigt avtal med varandra om fortsatt finansiering till 2025.

– Allt är positivt med nattfotboll. Personalen där är toppklass, säger en av deltagarna.

När nattfotbollen startade 2015 var det med ett tiotal deltagare. Numer kommer mellan 300 – 400 ungdomar till nattfotbollen varje fredagskväll. Tanken är att initiativet ska bidra till att livet för ungdomar ska ta en bättre riktning, bort från kriminella miljöer.

”Bäst i Sverige”

Ledarna för nattfotbollen är stolta när de pratar om verksamheten. Flera av dem har själva startat som deltagare och sedan aldrig lämnat.

– Vi är bäst i Sverige på det vi gör, det är fakta, säger Daniel Najafizadeh, innan han drar igång kvällens matcher.

Håller bort ungdomar från kriminella miljöer

Anders Gustafsson är chef på ungdomsenheten i Växjö. Han har själv bevittnat hur barn tidigt dras in i kriminella miljöer.

– Vi ser att det finns personer där det inte finns några större bekymmer. Sen på väldigt snabb tid kan man se personer i miljöer som är destruktiva, säger Anders Gustafsson, chef ungdomsenheten Växjö.

Säkrat finansiering två år framåt

Nu har Östers IF, men även Växjö BK, och kommunen slutit ett tvåårigt avtal som ska fortsätta att hålla bollen i rullning, avgiftsfritt för deltagarna.

Avtalet gäller mellan första januari 2024 till sista december 2025.

Hela inslaget går att se i Aktuellt måndagen den fjärde december med start klockan 21.00 i SVT 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.