Foto: Hasse Holmberg/TT

Höjd avgift för husägare – med uppemot tusen kronor

Publicerad

Hus i Kalmar och Kronoberg har stigit i värde och det innebär att husägare kan få betala upp till 1 110 kronor mer i fastighetsavgift.

På orter där trycket på bostäder är stort stiger värdet på husen vilket ger ett högre taxeringsvärde och en högre fastighetsavgift. 2008 infördes ett tak för fastighetsavgiften på max 6 000 kronor som sedan har höjts succesivt till 7 262.  

De som drabbas av en höjning är de husägare där värdet på huset ligger under maxtaket.

2018 beräknas taxeringsvärdena för småhus i Kalmar och Kronobergs län stiga med 19-20 procent. Det visar en prognos som SCB tagit fram på uppdrag av Villaägarnas riksförbund och på förbundet är man kritisk till fastighetsavgiften.

– Det innebär att om någon säljer sitt hus med vinst så får grannarna en högre avgift eftersom värdet på deras hus stiger, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund.

Höjningen i Kronobergs län är i genomsnitt 508 kronor och i Kalmar län 608 kronor. Störst höjning blir det i Växjö kommun där man i snitt får betala 1 110 mer om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.