Husföretag sågar Attefallshus

Publicerad

Flera husföretag har tagit fram egna modeller av de så kallade Attefallshusen som kan vara upp till 25 kvadratmeter. Men få tror att detta blir en stor framgång.

– Det stora minuset är priset. Ett hus på 25 kvadratmeter kostar mellan 400 000-500 000 kronor, den summan kommer man inte undan, säger Marie Lindell på Ekenäshus.

– När bostadsminister Stefan Attefall besökte företaget så upplyste vi honom om det höga kvadratmeterpriset, men han verkade inte vilja lyssna på det, säger Marie Lindell.

Slipper inte undan pappersarbetet

Det behövs inget bygglov för att bygga de här större friggebodarna, men en anmälan måste ändå göras till kommunen med allt vad det innebär. I princip ska samma handlingar skickas in som vid en bygglovsansökan. Husföretagen befarar också att många villatomter är för små när avstånden till grannarnas tomt ska hållas, samt att det blir långa anslutningsvägar till vatten och avlopp.

– Attefallshuset är mer ett politiskt utspel än en stimulans för byggindustrin och bostadsmarknaden. Från 15 till 25 kvadratmeter dubblas priset eftersom det här kräver andra material och annan isolering, säger Erling Lundgren på Landsbrostugan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer