Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar renhållningschefen Carina Axelsson på om hushållen sorterar sitt avfall i onödan, då anläggningen på Bredemad i Ljungby justeras under hösten. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Hushållen i Alvesta färgsorterar redan sopor – trots att anläggningen inte är i full gång

Uppdaterad
Publicerad

Hushållen i Alvesta kommun har redan kommit igång med flerfärgad sopsortering, trots att anläggningen i Ljungby inte lärt sig sortera ut de nya färgerna än.

Ljungby och Alvesta kommun använder sig sedan år 2018 av optisk sopsortering. Matavfall sorteras i en grön påse och restavfallet i en röd påse. Den gröna påsen har senare blivit till biogas och restavfallet har bränts upp på Ljungby kraftvärmeverk.

Nu ska restavfallet minskas i kommunerna genom att metall, glas, kartong, tidningar och plast också ska börjas sorteras i färgade plastpåsar. Det blir totalt åtta olika slags soppåsar för hushållen att hålla koll på.

– Vi ska skicka så lite som möjligt till förbränning. Det här sparar turer med sopbilar och kärl, men då behöver vi plastpåsar istället, säger Carina Axelsson, VA- och renhållningschef på Ljungby kommun.

Sopor från Alvesta ”trimmar in anläggningen”

Hushållen i Alvesta har redan börjat sortera, ovetandes om att anläggningen i Ljungby inte nått full kapacitet än. Först vid årsskiftet räknar kommunerna med att systemet lärt sig sortera de nya färgerna rätt.

– Det måste finnas ett material på bandet så att systemet kan justeras. Påsarna från Alvesta kommer användas till att trimma in anläggningen, säger Carina Axelsson.

Det innebär att konservburkar och glasflaskor som sorteras av Alvestaborna under hösten kan hamna bland restavfallet och gå till förbränning, istället för att återvinnas till nytt material.

De nya soppåsarna kommer skickas ut till villor i Ljungby från och med november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.