I nuläget kan Kalmariterna inte hyra elsparkcyklar för en åktur. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hyra elsparkcykel – inte heller möjligt i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns i nuläget inget elsparkscykelföretag i Kalmar som sysslar med uthyrning av fordonet – trots att kommunen haft intressenter.

– Vi har varit negativt inställda sedan flera år tillbaka, säger trafikteknikern på Kalmar kommun, Anders Stridarv, till SVT Småland.

I måndags berättade SVT Småland om att Växjö kommun uppvaktats av inte mindre än fyra aktörer som vill satsa på uthyrning av elsparkcyklar i staden. Men hittills har företagen nekats tillträde till den kommunala marken.

– Det är en medveten handling, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun. 

Inte heller i Kalmar går det att hyra en elsparkcykel. Detta trots att det är en studentstad som kan anses som attraktivt för företagen.

Ett företag backade

För drygt två år sedan hörde elsparkcykelföretaget Voi av sig till Kalmar kommun för att diskutera en framtida satsaning i staden.

– Men det hände en dödsolycka och då backade Voi, säger Anders Stridarv.

Sedan dess har inget företag som vill hyra ut elsparkcyklar hört av sig till Kalmar kommun. Om ett företag kontaktar kommunen är det inte säkert att det blir ett rungande ja från samhällsbyggnadskontoret.

– Som det ser ut idag med elsparkcyklarna måste vi komma fram till en lösning med den problematik i trafiksäkerheten som finns, säger trafikteknikern Anders Stridarv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer