Det vanlligaste störningsmomentet är grannarnas ljud. Foto: TT

Hyresgäster stör sig på grannars ljud

Publicerad

Hyresgästföreningen i region Sydost har i år fått in närmare 500 störningsärenden. Vanligast är att man stör sig på ljud från fester, barn och husdjur.

Har du någon gång legat sömnlös och väntat på att grannens fest ska dö ut? Du är inte ensam. Ljud är det som hyresgästerna i Småland och Blekinge stör sig mest på.

– Framför allt är det fester sent på natten, barn som leker och hundar som skäller som folk störs av, säger Sara Anderberg, boende- och kommunikationschef på hyresgästföreningen region Sydost.

Hyresgästers rättigheter kolliderar

Enligt hyreslagen har man rätt att inte bli störd, men också att leva ett normalt liv med till exempel barn, husdjur och nattarbete. Därför är ärendena knepiga att utreda.

– Störningsärenden är bland det svåraste vi har. Det är ofta svårt att avgöra om det räknas som en störning i lagens mening och det kan också vara svårt att komma till rätta med problemet, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

I första hand rekommenderar Hyresgästföreningen att man pratar med sin granne eller sin hyresvärd.

– Ibland löses problemet bara av att man lär känna varandra, säger Sara Anderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.